Aktualita

Nejvíc řeším, jak udržet personál. Náš obor přestal existovat

Viliam Sivek předsedá Fóru cestovního ruchu, největšímu oborovému sdružení u nás zastřešujícímu 181 tisíc pracovních míst. Je zároveň hoteliér, v oboru podniká 30 let, a také působí jako poradce ministryně pro místní rozvoj. V současné době funguje jako člen krizového štábu vlády při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.

„Je vážně obtížné spočítat dosavadní ztráty v souvislosti s výskytem koronaviru. Ale můj odhad je do této chvíle nejméně 60 miliard korun, ale může to být až 200 miliard,“ uvedl Sivek pro Seznam Zprávy s tím, že vycházel z údajů o HDP a také Českého statistického úřadu, například ohledně počtu ubytovacích zařízení a dalších.

Ztráty cestovního ruchu však nelze podle něj počítat od data vyhlášení nouzového stavu. „Začaly se projevovat už koncem ledna, kdy došlo k prvnímu zrušení veškerých rezervací na únor. Usnesením vlády ze dne 12. 3. 2020 přestal v podstatě náš obor existovat. Jsem si jistý, že to bude mít fatální dopad na všechny podnikatele v mém oboru a řada subjektů zanikne,“ doplňuje hoteliér.

Zdroj: Seznam Zprávy