Aktualita

Odpovědnost za počet krachů ponese vláda, říká hoteliér Sivek

Hoteliér Viliam Sivek říká, že celkové ztráty jen v jeho firmách půjdou přes sto milionů. Ekonomiku je podle něj třeba oživit co nejdřív a svůj byznys bude muset rychle přeorientovat na hosty z Česka.

Jak jste spokojen s rozvolňováním opatření proti covid-19 v etapách, které už známe?

Musíme vycházet z toho, že se střetávají dvě tendence - a sice podnikatelů, tedy co nejrychleji se vrátit k podnikání a zacelit obrovské ztráty, naproti tomu obava epidemiologů, co by mohlo nastat při rychlém rozvolňování podnikatelského sektoru. Obava z nárůstu onemocnění, ke kterému by to mohlo vést, je stále na jedné misce vah. Ani odborníci nemají jednoznačný názor, jak se bude pandemie vyvíjet. Rozhodně je však třeba ekonomiku co nejrychleji oživit a zda to má být o den dříve nebo později, se můžeme dohadovat. V konečné fázi však odpovědnost za to, kolik lidí se ocitne bez práce a kolik podnikatelů zkrachuje, ponese vláda.

Je pro vás vše jasné? Víte přesně, co kdy smíte?

V žádném případě mi vše jasné není, termíny na postupné rozvolňování jsou podmíněny opět stavem, ve kterém se bude Česká republika nacházet, a opět zde budou mít hlavní slovo epidemiologové, kterým jde především o zdraví a nemají vůbec žádné zkušenosti s podnikáním v cestovním ruchu.

Jak se karanténa podepsala na vašich restauracích, jaké jsou ztráty?

Víme, jak se na nás covid-19 podepsal, máme zavřeno od 14. března a ztráty v případě otevření restaurací v červnu dosáhnou na tržbách částky 4,3 milionu a navíc na mzdách vyplatíme zaměstnancům v restauracích za shodné období 3,6 milionu, bez jediné utržené koruny.

Celý text článku na Seznam Zprávy ze dne 18.4.2020